Kuhinja iz snova

Kreirajte točno onakvu kuhinju kakvu si oduvijek želite

Razgovarali smo s Gitom, 42-godišnjakinjom iz Karlovca i majkom dvoje djece, koja je ovih dana u potrazi za posve novom kuhinju jer joj stara više ne služi kao nekada.

Većina djece u svijetu složit će se s jednim – mama kuha najbolje! Gitina kćer Lina i sin Fran također bi se složili s tim. Oni obožavaju kad mama za štednjakom pripremi nešto fino, no 42-godišnjoj Giti, koja inače voli kuhati, to je sve teže u staroj kuhinji. Zato ovih dana lista časopise interijera i surfa webom kako bi pronašla inspiraciju za novu kuhinju po mjeri.

„Želim nešto lako i jednostavno. To mi je najvažnije. Da se mogu lako kretati, da mi je sve na dohvat ruke i da imam prostora još krajičkom oka provjeriti piše li Lina domaću zadaću. Fran je još u vrtiću, ali kako vrijeme brzo leti i on će ubrzo u školu. Treba mi kuhinja koja će i meni biti odlična za kuhanje, ali i prostran stol kako Lina lako rasprostrla sve knjige dok piše zadaću. No što više gledam slike za inspiraciju, više mi se čini kako su moje želje previše specifične i da ne mogu sve željeno dobiti u jednoj kuhinji”, otkriva Gita.

Gita nije jedina koja dugo i dobro promisli prije nego se odlučiti za kupnju nove kuhinje po mjeri. Izrada kuhinje je velika odluka i konkretna investicija za koju se treba pravilo pripremiti. Na tržištu kuhinja mnogo je mogućnosti i to je dodatni razlog zašto Gita tako dugo čeka s odlukom. „Čini mi se kao da je toliko mogućnosti. Ima puno različitih funkcionalnosti, koncepata i dizajna. No u neke stavke sam sigurna”, naglašava Gita i nastavlja: „Želim imati udoban dom i nešto što neće izaći iz stila za dvije-tri godine. Zato najviše volim klasične oblike namještaja i rustikalni, ugodni osjećaj u kuhinji. Voljela bi materijale koji su jednostavni za održavanje, već žongliram toliko obaveza i zbilja nemam vremena predugo za posvetiti održavanju i čišćenju kuhinje. Sve druge zaposlene mame sigurno će me tu razumjeti”, rekla nam je Gita.

„Kad kuham trudim se napraviti savršeno jelo. Pazim na sastojke, količine i precizno slijedim postupak pripreme. To je moje vrijeme uživanja, no što više proučavam razne kuhinje, vidim kako je i kod odabira kuhinje princip sličan”, smije se Gita.

Besplatan nacrt uz pomoć stručnjaka i profesionalno mjerenje prostorije

„Trebaju mi pravi elementi, u točnim dimenzijama i točan nacrt kuhinje. Baš s nacrtom sam se nekako najviše mučila, iako sam znala koji mi se elementi sviđaju i što si sve u kuhinji želim, dok je stara kuhinja još tu ne mogu si to nikako vizualizirati. Onda mi je muž predložio da odemo do Harvey Normana jer možemo besplatno dobiti nacrt. To mi se odmah svidjelo, pa smo se brzo dogovorili da već idući dan navratimo do Harvey Normana”, kaže Gita.

„Jako me oduševilo kako su nas primili. Prodavač je bio jako ljubazan i sve nam je pomno objasnio. Ja sam mu ispričala sve svoje želje i dimenzije naše stare kuhinje i on nam je ponudio nekoliko rješenje koja meni uopće nisu pala na pamet! Uz to nam je na računalu jasno prikazao kako bi naša nova kuhinja izgledala. Pomoću 3D prikaza bilo mi je toliko lakše vizualizirati što želim, a što sam možda mislila da izgleda super, ali kad je zbilja u prostoriji vidim da uopće ne paše”, priča oduševljena Gita.

„Uz 3D nacrt sam si sve posložila točno onako kako želim, a čak je i muž imao par ideja. Iako smo mi sami sve već izmjerili, svidjelo mi se što i u Harvey Normanu nude precizno mjerenje prostora. Stručno obučeno osoblje pobrinut će se za nadogradnju nacrta i optimizaciju. To nam je super, ipak su to profesionalci, naglašava Gita.

Iako je već vidjela puno inspirativnih slika koje su joj se svidjele, Gita se prilikom razgovora dobro upoznala i sa čak četiri poznata proizvođača kuhinja koji se mogu pronaći u Harvey Normanu, kao i opcijom blok kuhinja koji su idealni za manje prostorije.

„Kad smo prošetali trgovinom, prvo su mi za oko zapele kuhinje Veneta Cucine. Baš odgovaraju mom ukusu, tako su elegantne i klasične. Nude se različiti modeli, velika paleta boja i brojni dodaci, što samo od sebe otvara mogućnost velikoj kreativnosti. Veneta Cucine Convivio bila je nekako jednostavna, a opet profinjena. Dizajn nije upadljiv, a drvo daje baš neku prirodnu notu kuhinji koja ima pravu ravnotežu između luksuznog dizajna i fine izrade. Onda smo išli pogledati Veneta Cucine Oyster kod koje mi se svidio minimalizam i velika funkcionalnost. Dojmilo me lijepo dizajnirano pročelje, visok sjaj na jednoj, a mat finiš na drugoj strani. Odmah je vidljivo da je kuhinja jednostavna za korištenje, a opet osjeća se neka dizajnerska elegancija. Nekakav sretan spoj ova dva dizajna učinila mi se Veneta Cucine Carrera koja nudi baš jednostavna rješenja i novu funkcionalnost. Svidjele su mi se ručkice od aluminija postavljenje na gornjoj strani što olakšava otvaranje. Ručke se baš lijepo slažu s metalnom podlogom, a prodavač nam je napomenuo kako su fronte dostupe i u mat bojama. Razgledala sam i Veneta Cucine Lounge koja mi se svidjela zbog svoje jednostavnosti i poboljšanja pri kuhanju”, kaže Gita.

„Mislim da sam se najduže zadržala kod Veneta Cucine Memory . Čim sam prošla kraj nje, odmah sam zastala i mužu rekla, ‘ova mi je tako romantična’. Istodobno mi je tradicionalna, no s modernim značajkama. Funkcionalna je i ima lijepe ukrasne obrube koji kuhinji daju baš poseban izgled. Veneta Cucine Memory mi je kao kuhinja iz bajke. Pitala sam i supruga koja mu se od velikog izbora Veneta Cucine kuhinja najviše svidjela, rekao je Milano. Veneta Cucine Milano ima baš čiste i izražajne oblike, sve je jako savršeno oblikovano i raspoređeno. Postoji čak osam verzija i sve su inspirirane kako im ime kaže Milanom. Razmještaj je u isto vrijeme i jedinstven i raznovrstan, lako je vidljivo da bi se po ovoj kuhinji lako kretala dok nešto spremam. Prodavač nam je napomenuo kako su Veneta Cucine kuhinje kvalitetni i prepoznati talijanski brend koji svoje kuhinje izrađuje prema standardima očuvanja okoliša i održivosti. To je također veliki plus!”, ističe Gita.

No 42-godišnja Karlovčanka i njen suprug nisu razgledali samo kuhinje poznatog talijanskog brenda. Razgledali su i vrhunskih njemački brend GoldLine koji nudi potpunu fleksibilnost. „Svidjelo mi se što se može birati između širokog spektra boja i dodatnih elemenata. Baš kupac ima veliku slobodu kreirati svoju kuhinju iz snova. To mi je odlično. GoldLine kuhinje funkcionalno su dizajnirane s tehnološki naprednim mehanizmima i modernim elementima i odlične su za otvorene prostore, gdje mogu u potpunosti zaživjeti, napomenuo nam je ljubazni prodavač”, priča Gita.

Praktične, funkcionalne i lijepe kuhinje oduševljavaju

Giti je zapelo za oko kako u ponudi nisu samo strani proizvođači kuhinja, već je u ponudi i hrvatski brend Sphera. „To vidim kao nešto jako pozitivino. Trgovine koje posluju u Hrvatskoj trebale bi izložiti rad i trud naših ljudi, zar ne? Na kuhinjama Sphera se baš vidi da su kvalitetne i modernog dizajna. Super mi je i što svaka kuhinja nudi i široku paletu različitih boja i materijala. Baš su mi elegantne, minimalističke i profinjene Sphera kuhinje”, komentira Gita.

„Pogledali smo još i blok kuhinje u Harvey Normanu. One su mi baš kompaktne i različitih stilova. Ima modernih, rustikalnih i klasičnih. Baš se vidi da su odlične za manje prostorije, jer nude funkcionalnost i štede prostor. Mi imamo veću kuhinju, ali dobro je znati kako postoji tako dobro i jednostavno rješenje za manje prostore. Zapamtila sam za slučaj da će mi trebati u budućnosti, ako kupimo kakvu vikendicu ili manji stan”, kaže Gita.

Sveukupno, Gita priznaje da je jako zadovoljna viđenim u Harvey Normanu. Smatra kako se nudi kvalitetan i velik izbor, a sviđa joj se i što je usluga puno više od samog izbora kuhinje.

„Najbolje mi je što smo odmah mogli dobiti i besplatan nacrt i stručno mjerenje, a i opremanje nove kuhinje bit će lako! Naime za našu novu kuhinju u Harvey Normanu će naći svu prikladnu bijelu tehniku i male kućanske aparate. To mi je kao dva u jedan, baš super”, zaključuje Gita uz osmijeh.