Tuna
Nije rezervirana samo za petak: Ova omiljena riba će vam postati još draža kad vidite njene prednosti za zdravlje
Male promjene u prehrani mogu nam dugoročno pomoći u očuvanju zdravlja i vitalnosti.
Sigurni smo da ste u karanteni pročitali na desetke članaka koji se bave zdravom prehranom ili očuvanjem zdravlja općenito. Već ptičice na grani znaju da su fizička aktivnost i uravnotežena prehrana formula za optimalno zdravlje. Pravilna prehrana čak može igrati ključnu ulogu u prevenciji brojnih bolesti. Balansirana prehrana znači da se temelji na voću i povrću, cjelovitim žitaricama, zdravim masnoćama, mahunarkama te nemasnom mesu i ribi, a u tu kategoriju spada i nama bliska mediteranska prehrana.
Dok većinu nabrojanih namirnica svakodnevno konzumiramo, jedna kategorija je uvijek premalo zastupljena. Riba je namirnica koja uvijek svi hvalimo, ali premalo jedemo. Upravo zato ćemo u ovom članku otkriti prednosti konzumacije ribe, točnije tune koja je danas jedna od najpopularnijih riba, kako zbog odličnog okusa, tako i zbog bogate nutritivne vrijednosti.
Jeste li znali?
Prema podacima Europskog tržišnog opservatorija za proizvode ribarstva i akvakulture, Portugalci su apsolutni europski prvaci u konzumaciji ribe. Godišnje pojedu čak 56,8 kilograma po stanovniku, dok Hrvati konzumiraju oko 18,7 kilograma.
Sastav tune
Tuna nastanjuje toplija mora i pripada porodici skuša. Ona je iznimno hranjiva riba i zbog svog specifičnog sastava ima veliku prednost u odnosu na druga mesa.
Tako tuna sadrži visoki udio proteina i omega 3 masnih kiselina, a smatra se izvrsnim izvorom vitamina A te vitamina B skupine, pogotovo rijetkog B12 vitamina. Također je odličan izvor selena i magnezija.
Što to znači za naš organizam?
Omega 3 masne kiseline čuvaju zdravlje mozga i čitavog kardiovaskularnog sistema. One povećavaju razinu dobrog kolesterola, a pritom smanjuju loši kolesterol i time smanjuju rizik od srčanog udara. Također, omega 3 masne kiseline održavaju zdravlje naših očiju.
Osim toga, tuna je bogat izvor selena koji je snažni antioksidans koji pomaže u detoksikaciji jetre. Za selen se također smatra da djeluje u zaštiti od nastanka kancerogenih stanica jer smanjuje razinu slobodnih radikala.
Tuna je i omiljena namirnica sportaša i osoba koje žele izgubiti višak kilograma. Tako konzumacija tune ubrzava metabolizam, povećava razinu energije i izdržljivosti, a zbog visokog udjela proteina u tuni, vaše tijelo će sagorijevati kalorije čak i u stanju mirovanja što pomaže u skidanju nakupljenih kilograma.
Kako konzumirati tunu?
Tuna se smatra delikatesom diljem svijeta. Može se konzumirati svježa, dok je u našim trgovinama uglavnom nalazimo konzerviranu ili smrznutu. Tuna se može konzervirati u ulju, vodi, rasolu ili raznim umacima, a dolaskom toplijih dana bismo se svakako trebali potruditi da nam se nađe što češće na tanjuru.
Tuna je također jako zahvalna i svestrana namirnica. Svježa tuna ne zahtijeva previše muke i truda u kuhinji, a ako pak kuhamo s konzerviranom, onda je proces pripreme još lakši. Najčešće je pripremamo sa salatama i tjesteninom, ali kombinacije s tunom su beskonačne.
Recept!
Jeste ikad kušali polpete od tune? Riječ je jako finom jelu koje možete jesti samostalno ili čak u sendviču. U našoj verziji smo koristili kvalitetnu Rio Mare tunjevinu u maslinovom ulju i pripremili prilog od pečene paprike. Recept je naravno za prste polizati, a u to se možete uvjeriti i sami i testirati ga prema uputama ispod.