MALIM KORACIMA DO ZDRAVIJEG PLANETA

Zelene navike koje možete uvesti već danas

Zaštita okoliša jedna je od najvažnijih tema suvremenog doba.

Svijest o potrebi povećanja brige za okoliš i smanjenje gomilanja otpada prisutna je već desetljećima. Međutim, ponekad se teško oteti dojmu da mnogi očekuju kako su ekološki problemi nastali ljudskim utjecajem i gomilanjem otpada nešto što treba riješiti netko drugi. U stvarnosti, problem zagađenja je problem svih nas i zato se svi moramo uključiti u njegovo rješavanje. To se može postići malim, ali sustavnim promjenama u svakodnevnim navikama koje onda dugoročno mogu dovesti do velikih rezultata.

Primjerice, znamo da razgradnja običnih plastičnih vrećica od polietilena, koje završe u prirodi, traje gotovo 1000 godina. U tih 1000 godina, njihovo polagano raspadanje dovodi do ispuštanja otrovnih kemikalija u okoliš koje zagađuju tlo, vodu ili more i tako predstavljaju prijetnju biljnom i životinjskom svijetu. Pa ipak, često bez razmišljanja posegnemo za plastičnom vrećicom, nesvjesni da svaka ta vrećica može napraviti ogromnu štetu okolišu. Iz ovog primjera vidimo da je osvještavanje i promjena loših navika u ekološki odgovorno ponašanje dužnost svakog pojedinca, bez iznimke, jer jedino tako možemo očuvati naš planet za generacije koje dolaze.

Izdvajamo neke zelene navike koje svatko već danas može uvesti u svoju svakodnevicu. Jedna od tih zelenih navika podrazumijeva redovito razvrstavanje otpada i recikliranje. Svako kućanstvo proizvodi velike količine različitog otpada od plastike, metala, stakla i drugih materijala. Većina tog otpada može se recikliranjem ponovno iskoristiti. Recikliranjem čuvamo prirodne resurse, štedimo energiju, utječemo na smanjenje emisija stakleničkih plinova i općenito smanjujemo opterećenje koje otpad predstavlja za okoliš. Razvrstavanje otpada danas je lakše nego ikad jer se sav otpad proizveden od plastike, stakla, papira ili metala može odlagati u za to postavljene spremnike i tako pripremiti za recikliranje.

Zelene navike uključuju i odgovornije ponašanje prema resursima kao što je pitka voda, a koje često uzimamo zdravo za gotovo. Na uštedu potrošnje vode možemo utjecati malim promjenama u svakodnevnim navikama. Kako uštedjeti vodu svaki dan? Dobar početak je održavanje osobne higijene i održavanje kućanstva. Kada peremo zube ili ruke, nema potrebe da tijekom četkanja ili sapunanja iz slavine teče pitka voda. Jednako tako, kod korištenja perilice za rublje ili suđe, vodite računa o tome da uređaje za pranje uključujete tek kada ih napunite do kraja. Ovakvi detalji mogu djelovati kao da ne rade veliku razliku, no na godišnjoj razini takve male promjene u navikama uštedjet će stotine litara pitke vode.

Energetska kriza, koju smo svi osjetili kroz rast računa za struju, plin i ostale energente, mogla bi biti dobar poticaj da poradimo i na uštedi energije u vlastitom kućanstvu. Električne uređaje, kao što su računalo ili TV, isključite ako ih ne koristite. Obične žarulje zamijenite štednima koje troše oko 80 posto manje električne energije od onih klasičnih.

Nadalje, ekološki odgovorna kupovina novih proizvoda također znatno može doprinijeti očuvanju okoliša. Umjesto jednokratnih vrećica, za kupovinu koristite platnene vrećice. Prilikom kupovine, počnite voditi računa o tome što kupujete i konzumirate. Umjesto nezdrave hrane pakirane u ekološki štetne ambalaže, radije birajte zdravu organski proizvedenu hranu od provjerenih proizvođača koji vode računa o ekologiji i održivosti.

Sve više kompanija u svoju politiku društveno-odgovornog poslovanja uključuje i načelo održivosti te brige o okolišu. Informirajte se koliko kompanije čije proizvode kupujete aktivno sudjeluju u zaštiti okoliša. Primjer kako se velika kompanija može angažirati u borbi za zdraviji i čišći planet je brend Römerquelle koji za svoje proizvode koristi rPET ambalažu. To znači da je njihova plastična boca, uz iznimku čepa i etikete, u potpunosti proizvedena od 100 posto reciklirane plastike. Na taj način potiče se recikliranje plastične ambalaže, štede prirodni resursi i smanjuje emisija CO2 u atmosferu.

Svaka naša promjena u svakodnevnim navikama, od štednje vode i energetskih resursa, pa sve do odluke o kupnji proizvoda čiji se proizvođači aktivno brinu o održivosti, čini razliku i pridonosi očuvanju planeta. Zato je važno da s malim koracima i malim promjenama loših navika počnemo odmah, jer tako čuvamo planet za generacije koje dolaze.