Sadržaj donosi Podravka

Vodič ispijanja čaja

Rituali i običaji

Mnoge zemlje u svojoj kulturi imaju duboko usađene rituale ispijanja čaja. Među najpoznatijima je Velika Britanija gdje se čaj ispija u poslijepodnevnim satima uz sitne zalogajčiće. Britanci najčešće piju crni čaj s mlijekom, dok Kinezi veliku pozornost poklanjaju kvaliteti vode, čajnim listićima, setu za serviranje čaja, a čak i vatri na kojoj se kuha čaj.

Otkrijte više

No kakve rituale imamo u Hrvatskoj kada je u pitanju ispijanje čaja?

S obzirom na to da je čaj posebno cijenjen zbog blagotvornog učinka na tijelo i duh, ispijanje čaja ritual je koji Hrvati česti povezuju s pomoći kod jačanja tijela u zimskom periodu. Još od malena zimi bi nam bake kuhale čajeve kako bi se ugrijali nakon povratka sa sanjkanja na Sljemenu ili trčkaranja po kvartovskim parkovima prekrivenim snježnim pokrivačem.

No kako smo odrastali, navike su se mijenjale, a mi smo umjesto omiljene kamilice počeli birati čajeve koji bi nas opustili i umirili. Iz kojih god razloga danas odabrali ovaj topli napitak, sigurno je da ćemo se kroz njega okrijepiti te stvoriti nove navike i rituale koji će blagotvorno djelovati na naše tijelo i duh.

Baš zato pronašli smo neke od rituala zbog kojih Hrvati često posežu za čajem, a otkrit ćemo vam i koji čajevi su pritom najbolji izbor za vas.

Za zimski period

Zimi biramo čajeve koji nam jačaju imunitet. Čaj od brusnice onaj je koji se preporučuje piti svaki dan za vrijeme zimskog perioda kada nas razni vanjski utjecaji vrebaju iz svakog kutka. Blagotvorna je za tijelo i jedan od najmoćnijeg dara prirode.

Naše bake često su znale kombinirati više biljaka ne bi li dobile idealnu kombinaciju iz prirode koja nas štiti kada smo najizloženiji vanjskim utjecajima. Za sve to, da imamo u jednoj šalici čaja, pobrinula se Podravka s čajem Otpornost čija tajna leži u ehinaceji, listu paprene metvice, plodu šipka, listu kadulje i cvijetu crne bazge.

Foto: Sven Bulava

Za opuštanje 

U bilo koje godišnje doba nedostaje nam opuštanja, a uzevši u obzir da su Hrvati rođeni hedonisti nije čudo što nam je taj ritual jedan od omiljenih.

Podravka čaj Harmonija nudi priliku da u svoju svakodnevicu uvedete mali, topli ritual uravnoteženja života. Zamijenite stres bezbrižnošću, a napetost mirom. Uskladite se s prirodom zahvaljujući blagotvornom djelovanju kurkume i đumbira te mirisnim tonovima cimeta i rooibosa i uživajte u uravnoteženom životu bez stresa.

Za energiju

Osjećate se bezvoljno i umorno? Čajevi mogu biti odlična pomoć za vraćanje svježine i podizanje energije koja nam je prijeko potrebna za obavljanje svakodnevnih zadataka i obaveza. 

Tako kombinacija egzotičnog đumbira s limunom čini savršenu mješavinu za odličan početak i kraj dana. Bogatstvo prirodnih sastojaka prisutnih u ovom čaju je izvor dodatne energije i pomaže u smanjenju umora. 

Ako pak često uživate u aktivnostima poput planinarenja ili bicikliranja, važno je opskrbiti tijelo dodatnom energijom kako biste izdržali sve zahtjevne fizičke zadatke. Tulsi i ginseng su odlični pomagači u tome jer nas aktiviraju i stimuliraju, a upravu takvu kombinaciju okusa ćete pronaći u Podravka čaju Aktivnost. Ovaj čaj će vam brzo podići razinu energije i sigurno postati vaš pouzdani partner u nastojanjima da u zdravom tijelu uistinu boravi i zdravi duh.

Za kvalitetan san 

Kamilica je možda jedan od najpoznatijih čajeva koji se koristi i dan danas za većinu poteškoća, ponajprije za nedostatak kvalitetnog sna.

Foto: Sven Bulava

Čaj koji su nam često davale naše bake, ima u sebi tajnu zbog koje je blagotvoran kada je u pitanju san. Naime, kamilica sadrži apigenin koji ima umirujuće djelovanje. Zbog svog neodoljivog nježnog okusa i opuštajućeg djelovanja, ne čudi da je kamilica do danas ostala jedan od najpopularnijih toplih napitaka.

Osim kamilice Podravka čaj San, jednako je dobar izbor za one koje muči nesanica. Blaga, umirujuća mješavina valerijane, matičnjaka i marakuje nježno obara s nogu. Uz čaj San redovne brige i problemi ostaju dio dana, a noć čine mirnom, s kvalitetnim snom i odmorom. Napravite mali večernji ritual i uživajte u carstvu snova.

Foto: Sven Bulava

Na kraju, koji god bio vaš izbor, teško je pogriješiti. Konzumirajući ovaj topli napitak napravit ćemo uslugu našem tijelu i umu te oplemeniti naš život. Uz ugodno društvo, imat ćete najljepši mogući ritual koji će vas vratiti u djetinjstvo i stvoriti neke nove navike.