#ostanidoma i fotkaj #ostanidoma i fotkaj

Jana, profesionalna fotografkinja, poigrala se s novim Samsung Galaxy S20 modelima i ovo su rezultati.

Sadržaj omogućuje Samsung
Kaže se da je najbolji fotoaparat onaj koji imaš sa sobom. Srećom, danas manje-više svi uz sebe imamo pametne telefone, koji sve više dobivaju status profesionalnih fotoaparata. Jedan takav primjer je i Samsung Galaxy S20/S20+/S20 Ultra, s kamerom cutting edge tehnologije koja predstavlja vrhunski fotografski alat - uvijek na dohvat ruke.

U posljednje vrijeme okrenuti smo više sebi i osobnom razvitku, što je savršeno vrijeme za ostvarivanje hobija i usvajanje novih znanja za koje dugo nismo “imali vremena”. Bez obzira tražiš li zabavnu zanimaciju ili planiraš pokrenuti blog, fotografiranje je korisna vještina koju svatko može savladati – unutar 4 zida! Ovaj specijal donosi ti praktične savjete za fotografiranje vrhunskih fotografija mobitelom, i to unutar svog doma.

01 Kako koristiti kameru Samsung Galaxy S20

Široka primjena kamere Samsung Galaxy S20 serije omogućuje nam gotovo sve. Ultra wide lećom hvatamo vrlo široki kut pa je savršena za pejsaže, arhitekturu i prostore. Wide leća bilježi srednje široki kut i zato se odlikuje univerzalnom praktičnosti – odgovara za široki spektar motiva koje fotografiramo. Telephoto leća približava nas udaljenim objektima i bilježi najsitnije detalje. Zoomom se lako "prebacujemo" iz jedne leće u drugu i mijenjamo kut snimanja, a Space Zoom Samsung Galaxy S20 Ultra kamere dozvoljava nam nevjerojatno povećanje od 100x.

Čak i u manjim prostorima u kojima se nemamo mogućnost udaljiti, Ultra wide kamerom možemo uspješno fotkati cijeli interijer.

Dimenzija fotografije

Osim objektiva, odnosno kuta fotografiranja, na izbor nam je i dimenzija fotografije. Odabir dimenzije je također kreativna oblikovna odluka fotografa. Isprobavaj razne dimenzije i biraj ih svjesno kako bi naglasio dojam fotografije. Ako koristiš Samsung Galaxy S20 Ultra ne propusti priliku za vrhunsku rezoluciju od 108 megapixela (uostalom zašto ne bi iz svoje fotografije isprintao plakat?).

Dimenzija fotografije

Shot Suggestions

Ova kamera savršen je suputnik za iskusne fotografe, ali i za fotografe početnike. Pogotovo ako se prepoznaješ u ovome drugome, preporučam vrlo korisnu funkciju Shot Suggestions, koju možeš pronaći u Postavkama. Pomoću umjetne inteligencije, kamera prepoznaje motive i kompozicije koje namjeravaš fotkati i sugerira poziciju i postavke koje će ostvariti najbolji rezultat. Te preporuke možeš i ne moraš slijediti, no u svakom slučaju odlična je pomoć svakom fotografu. Čak i onima iskusnima sigurno će poslužiti "libela" koja pokazuje ravninu horizonta.

Shot Suggestions

Scene Optimizer

Još jedna praktična opcija je Scene Optimizer, čiji shortcut možeš naći na displayu kamere. Tu se ponovno radi o inteligentnom feature-u koji automatski detektira što kadriraš i prema tome vrlo uspješno namješta postavke poput ekspozicije, kontrasta, white balance-a itd. Može prepoznati 32 različita motiva poput lica, hrane, planina, teksta… Ovo su automatske postavke i najbolji su izbor ako nisi siguran kako da ih sam namjestiš ili moraš brzo reagirati da nešto uhvatiš, recimo kad ti zanimljivi leptir sleti na balkon.

Scene optimizer

Single Take

Feature koji me posebno oduševio je Single Take. Radi se o modu koji brine da ne propustiš ni jedan bitni trenutak! Savršen za spontane (i neponovljive) momente, na primjer uručivanje poklona iznenađenja bratu u posjeti. Na tebi je samo da snimiš kratki video klip u kojem ćeš kameru usmjeriti prema željenoj akciji, a onda stvar prepuštaš u ruke Single Take-a. Rezultat dolazi u nekoliko sekundi: pojavljuje se mala galerija obrađenih videa i fotografija izvučenih iz klipa kojeg si snimio. Inteligentna kamera prepozna najbitnije i pripremi gotov proizvod za gledanje i dijeljenje!

Single Take

My Filter

Jesi li znao da možeš kreirati svoj vlastiti filter? I to vrlo jednostavno! Na ikonici Filter naći ćeš opciju My Filters koja ti omogućava da odabereš neku svoju fotku iz galerije, a kamera onda iz nje stvori filter koji odgovara istom koloritu. Novi filter se sprema i od tog trenutka ti je uvijek dostupan!

My filter

Profesionalni mod!

A sad dolazimo do još kreativnijeg aspekta kamere: Mode Pro! Njega možeš naći pod More u izborniku. U profesionalnom mode-u samostalno namještaš zasebne parametre i kreiraš fotografije s najviše slobode.

Pro Mode

Kratke upute

  1. Prva opcija je ISO, odnosno osjetljivost senzora na svjetlo. Ona se kreće od 50 do 3200, s tim da manji broj označava manju osjetljivost pa ga koristimo za bolje osvjetljene uvjete. Drugim riječima, ukoliko nam na fotografiji nedostaje svjetla, dići ćemo ISO vrijednost i tako riješiti "problem" premračne fotke. Zamamtimo, veća ISO vrijednost znači manju kvalitetu slike, stoga trebamo naći dobar omjer između ISO parametra i brzine okidanja.
  2. Brzina okidanja – daje nam mogućnost kontrole količine svjetla na fotografiji. Što je veća, propustit će više svjetla. Mjerna jedinica je vrijeme. Znači da okidanje od 1/50 sekunde traje dulje od 1/250 sekunde. Ako nam nedostaje svijetla, namještamo kameru na sporije okidanje. Držimo na umu da sporije okidanje znači i potencijalno neoštrije fotke, pogotovo ako nam se objekt brzo kreće.
  3. Funkcijom Manual podešavamo boju i kontrast kroz više parametara. Igranje s njima i isprobavanje je najbolji način učenja, odnosno brušena vlastitog vizualnog izričaja
  4. AF – ručno namještanje fiksne točke fokusa
  5. WB (white balance) – balansira boju osvjetljenja, mjerna jedinica je kelvin, a kreće se od 2300K do 10000K. Veći broj znači "hladnije" boje, manji broj "toplije". U slučaju da fotkamo pod kućnom žaruljom sa žarnom niti, slika nam može izgledati prenarančasto. Tad posežemo za WB i smanjivanjem broja dovodimo kolorit u ravnotežu.

Kamera nudi još razne zanimljive opcije kao što su Food mode (o kojem će biti u nastavku), Panorama, Night mode… Da ne otkrijem sve potencijale i ne ostavim prostora za istraživanje, prepuštam ti ostatak za istraživanje! Prije nego što krenemo pričati o motivima, pogledaj još nekoliko tehničkih uputa:

Ako ti se mobitel trese i fotke ispadaju neoštre:

  • Drži mobitel s objema rukama i po mogućnosti nasloni ruku na čvrstu podlogu
  • Koristi stativ, ako imaš
  • Ako nemaš stativ namjesti mobitel na čvrstu podlogu (možda ćeš trebati biti kreativan s izradom alternativnog rješenja
  • Namjesti tajmer za okidanje

Ovi savjeti korisna su pomoć posebice pri korištenju zooma, kad nam i najmanji pokreti ruke utječu na oštrinu fotografija.

I vrlo bitno prije samog početka: Ne zaboravi očistiti leću kamere.

A sad krećemo na sljedeću stepenicu!

02 Kako napraviti dobar set-up  za fotkanje

1Fokusiraj se

Svaka fotografija priča svoju priču i prenosi poruku. Pogotovo u režiranom fotografiranju, kada je na autoru potpuna sloboda da prikaže što želi i kako želi. Zato prije samog okidanja razmisli koju priču želiš ispričati, odnosno što ti je u fokusu. Izaberi sadržaj i predmet fokusa koji će privući gledateljevo oko.

2Osvjetli si put

Razumijevanje osvjetljenja je esencijalno za postizanje dobre fotografije. Fotografija kao takva nije ništa drugo nego crtanje svjetlošću (sama riječ dolazi od grčkog phos, "svjetlo", te graphis, "crtanje"). Osvjetljavanje kadra dakle ne trebaš shvatiti kao neki ekstra faktor, već kao njegov integralni dio; drugim riječima, nije pitanje hoćeš li postaviti rasvjetu za kadar, nego kako.

1. DNEVNO SVJETLO
Fotografski alat koji svi imamo doma upravo je prirodno sunčevo svjetlo. Ako ga iskoristiš na pravi način, neće ti biti potrebna nikakva dodatna rasvjeta. Prozor s indirektnim dnevnim svijetlom odličan je izvor svjetlosti želiš li ravnomjerno meko osvjetljenje. Bilo da fotkaš osobu ili predmet, primakni subjekt prozoru i potraži najpovoljniji kut.

Svaki rakurs objektu daje drugačiji izgled. Isto vrijedi i za horizontalni kut snimanja; ako primjerice fotografiraš stolicu, možeš prohodati u krug oko nje i sagledati je sa svih strana. Dakle, pri fotografiranju objekt trebaš dobro proučiti kako bi mogao odrediti koja bi perspektiva bila najzanimljivija.

Ukoliko subjekt stoji okrenut od prozora, pozadina će biti jako svijetla, a lice zasjenjeno.

Bočni položaj uz prozor stvara zahvalnije sjene na licu. Zaokrene li subjekt lice lagano prema prozoru, tako da mu se osvijetli i zasjenjeno oko i obraz, dobivamo tzv. tročetvrtinsko svjetlo koje odlično oblikuje crte lica.

Kad je subjekt frontalno okrenut prozoru dobivamo ravnomjerno osvjetljeno lice i pozadinu.

Ukoliko želiš dramatičnije sjene postavi subjekt na direktno sunčevo svjetlo. Zapamti, takvo usmjereno osvjetljenje bit će manje laskavo za fotografiranje portreta od mekog indirektnog svjetla, ali može proizvesti snažan dojam.

2. UMJETNO SVJETLO
Sve čemu izvor nije sunce. Dakle električne svjetiljke, svijeće, vatra, monitori… Umjetno osvjetljenje dijeli se na mnoge vrste, a pripadaju im različite karakteristike i boje; npr. vatra i kućne žarulje proizvode žućkasto osvjetljenje, a monitori i neonska rasvjeta hladno, plavo svjetlo. Isprobaj fotografirati pod različitim svjetiljkama koje imaš kod kuće kako bi dobio dojam koji svaka ostavlja na fotografiji. Zapamti, manje je više, pa radije za početak koristi jednu do dvije svjetiljke jer je manje izvora svjetlosti lakše kontrolirati, a češće ostvaruju i bolji efekt.

3Budi spreman na promjenu perspektive

Možda nam je instinktivni prvi korak u fotografiranju namjestiti kameru ispred razine očiju. Međutim, često se najbolje fotografije kriju iza drugih perspektiva. Perspektiva ili rakurs, kut je pod kojim fotografiramo objekt.

Gornji rakurs - kamera je iznad objekta
Rakurs u visini objekta
Donji rakurs - kamera je nisko ispod objekta

Svaki rakurs objektu daje drugačiji izgled. Isto vrijedi i za horizontalni kut snimanja; ako primjerice fotografiramo stolicu, možemo prohodati u krug oko nje i sagledati je sa svih strana. Dakle, pri fotografiranju objekt trebamo dobro proučiti kako bi mogli odrediti koja perspektiva bi bila najzanimljivija.

4Ti si kompozitor

Ne možeš snimiti fotografiju, a da ne doneseš odluku o kompoziciji. Kompozicija je način kadriranja slike koju snimaš. Ona može podići fotografiju na novu razinu ili je učiniti oku neprivlačnom. Zato je dobro znati nekoliko njenih osnovnih načela.

1. PRAVILO TREĆINE
Kompozicijska tehnika u kojoj je slika podijeljenja u 9 jednakih dijelova, čime nastaju 4 sjecišta na slici. Točka fokusa u kadru smješta se u jednu od tih 4 točaka jer stvara dojam veće prirodnosti i sklada nego da je smještena u samom centru ili tik uz rub kadra. To se odnosi na kadrove svih dimenzija i usmjerenja.

V A Ž N O !
U postavkama kamere uključi opciju grida za olakšano traženje točki sjecišta.

Primjer lošije kompozicije:

2. SMJEŠTANJE HORIZONTA
Slično kao i u prošlom pravilu, naše oko ne preferira da linija horizonta prolazi centrom kadra. Radije je smjesti u gornju ili donju polovicu. Isto vrijedi i za liniju spajanja zida i poda ili slične dominantne linije koje razdjeljuju sliku na dva djela. Pravilo se primjenjuje i za vertikalne prostorne linije.

Smještanje kuta sobe u lijevo ili desno, radije nego u sredinu, pridonosi prostornosti i skladu fotografije

3. SMJEŠTANJE SUBJEKTA
Pri fotografiranju portreta ili subjekata u pokretu, u kadru ostavi više slobodnog prostora sa strane u koju je usmjeren pogled ili smjer kretanja. Tako subjekt izgleda prirodnije i njegov položaj slobodniji.

Manje prostora sa strane usmjerenog pogleda stvara "klaustrofobični’’ dojam na fotografiji. Ostavi više prostora u smjeru pogleda kako bi subject "prodisao’’.

Srećom, ponekad možemo naknadno ispraviti fotografije koje nas ne zadovoljavaju kompozicijom. Kamere Samsung Galaxy S20 sa 64 megapixela i Samsung Galaxy S20 Ultra s 108 megapixela omogućavaju nam da naknadno zoomiramo, režemo i na taj način prekomponiramo fotografije, a da zadrže vrhunsku kvalitetu slike.

5Uzorci i ritam

Pronađi ponavljajuće uzorke koji tvore zanimljivi ritam kompozicije. Prekida li se taj ritam nekom iznimkom? Iznimka koja prekida uzorak može biti zanimljiva točka interesa na fotografiji.

6Boje

Boja je jako važan fotografski alat. Njom možeš nešto istaknuti (npr. osobu odjevenu u crvenu majicu u grupici tamno odjevenih ljudi) ili pak stvoriti neku atmosferu. Općenito gledajući, plavi i ljubičasti tonovi na fotografiji se čine dalji i stvaraju hladan osjećaj. Crveni i narančasti tonovi čine nam se bliže i "zrače" toplinom. Boje mogu dramatičnije ili suptilnije promijeniti atmosferu fotografije. Danas nam je na usluzi i mnoštvo filtera koji omogućuju jednostavne varijacije kolorita koje možemo promijeniti jednim klikom. U odabiru ne možeš pogriješiti ako znaš koju poruku i dojam želiš fotografijom postići.

Fotografija može biti i bez boje, odnosno crno-bijela. Ponekad i ovdje vrijedi pravilo manje je više, pa tako nedostatak boje može dati još veću snagu slici. U tom slučaju priču nose oblici, što trebamo imati na umu pri fotografiranju.

7Probudi bunt

Kažu da prvo treba naučiti pravila, a onda ih prekršiti. Kad ovladaš ovim osnovama fotografiranja, slobodno izađi iz tog okvira i igraj se s nekim novim (svojim) pravilima! Probudi kreativnost; uvijek istražuj nove načine kako na zanimljiv način ispričati priču kroz objektiv. Iz takvog slobodnog izražavanja s vremenom ćeš razviti svoj prepoznatljivi stil.

03 Fora ideje za fotke u svom domu

1Mrtva priroda

Takozvana mrtva priroda najčešće se odnosi na voće i povrće, ali zapravo označava sve nežive predmete; npr. igračke, hranu, knjige, cvijeće, alat… Radi se o najzahvalnijoj temi za fotografe početnike jer se objekt fotografiranja ne miče i potpuno je pod autorovom kontrolom. Također, ne zahtijeva puno mjesta pa je savršena tema za fotografiranje kod kuće. Izaberi nekoliko dragih predmeta i izradi seriju fotografija kombinirajući smjernice iz ovog vodiča – to je super vježba za savladavanje foto osnova, a kao nagradu imat ćeš dokumentirane svoje vrijedne uspomene!

SETUP: Postavljanje scene.

2Hrana

Iako spada pod mrtvu prirodu, izdvojila sam hranu kao posebnu temu jer je među najpopularnijim fotografskim temama na društvenim mrežama! Ako te zanima fotkanje hrane, ovo su osnove od kojih je dobro krenuti:

1. SVJETLO
Indirektna sunčeva svjetlost uz prozor odlična je rasvjeta za hranu. Namjesti setup tako da svjetlo s prozora dolazi s bočne ili stražnje strane kako bi istaknuo primamljive teksture. Ako ti je suprotna strana prezasjenjena, lagano možeš dosvjetliti reflektirajućom površinom. Bijela tkanina, papir ili neka treća bijela površina odbit će dio svjetla s prozora i izbalansirati kontrast na slici. Namjesti set up kao na slikama i divi se rezultatima.

2. DETALJI
Približi se hrani kako bi uhvatio teksturu i sočnost; kapi na listu salate, paru iz vruće juhe ili kremasti umak na riži.

3. SCENOGRAFIJA
Ukoliko ne fotografiraš jelo iz blizine tako da zauzima cijeli kadar, posveti pažnju onome što se događa oko jela – to je jednako bitno! Pazi na urednost, mrlje po podlozi ili posuđu neće biti primamljive. Scenografijom ćeš stvoriti atmosferu oko jela, zato se poigraj s odabirom posuđa, ukrasa, svježih namirnica ili bilo čega što će podići fotografiju na novu razinu. To mogu biti i djetetove ruke koje lome svježi kruh ili šareni vjenčić cvijeća koji uveseljava stol.

4. DUBINSKA OŠTRINA (bokeh)
U fotografiji hrane često se koristi efekt "neoštre pozadine" koji naglašava jelo u prvom planu. Izaberi najbitniji dio koji želiš naglasiti, složi scenografiju i izoštri samo njega. Iako je u ovoj varijanti neoštra, pozadina je i dalje jako bitna.

Linija Samsung Galaxy S20 omogućuje ti da uhvatiš savršene kadrove hrane. U postavkama izaberi opciju Food pomoću koje lako optimiziraš dubinsku oštrinu, kontrast, boje, a također se možeš približiti kako bi uhvatio i najsitniji detalj.

3Lifestyle

Možda najočitija tema fotografiranja kod kuće upravo su situacije iz svakodnevnog života. Posebnu vrijednost imaju fotografije na kojima je uhvaćena ljepota trenutka u uobičajenim životnim scenama. Djed koji čita novine uz jutarnju kavu, dijete dok crta u bilježnicu na podu, pas koji se sunča na balkonu… Obrati pažnju na sve detalje koji se događaju oko tebe i zabilježi ih – jednog dana bit će ti neizmjerno drago.

4Portreti

Uključi ukućane i pokrenite zajedničku aktivnost – fotografiranje portreta! Poigrajte se s pozadinom, rasvjetom, odjećom, rekvizitima, a možda čak i glumom? Napravi seriju fotografija, a kasnije zajedno izaberite favorite. Okušaj se u fotografiranju portreta svih ukućana, pa tako i malih beba i kućnih ljubimaca. Ne zaboravi podijeliti fotografije s obitelji ili prijateljima!

5Apstrakcija

Tema koju nije lako opisati – apstrakcija može biti bilo kakav nefigurativni motiv. U ovoj temi tek nema kraja kreativnosti! Istraži kombinacije boja, refleksija, tekstura, transparentnosti materijala i različitog svijetla kako bi dobio interesantne kombinacije.

Praksa čini majstora! Uživaj u fotografskom eksperimentiranju i pritom se dobro zabavi.